Jeremy Hunt és a külföldi orvosok

Elkezdődött körvonalazódni a kormány elképzelése az egészségügy munkaerő pótlásáról. A Konzervatív Párt kongresszusán beszélt az egészségügyi miniszter.

A Telegraph cikkét itt olvashatja el.
Kritikusabb az Independent elemzése.

Ma három bejelentés hangzott el:

 1. Meg kell próbálni olyan pozíciót kialkudni Brüsszellel, hogy a magasan kvalifikált munkaerő, ha szükség van rá, könnyen jöhessen az országba. De ez nem garantálható.
 2. Növelni kell az orvosképzés volumenét a felvételi felvételek könnyítésével, hogy 10 év múlva már ne szoruljon az ország külföldi orvosokra.
 3. Röghözkötés: frissen végzett orvosok négy évig dolgozzanak az NHS-nek, különben vissza kell fizetniük a képzés £220,000 költségét.

Eközben tény:

 1. Az NHS állományának 25%-a külföldön képződött.
 2. Számos szakterületen folyamatos, krízis-szerű szakemberhiány van, gondoljunk csak az A&E krízisekre, a növekvő várólistákra, a mindennapos locum igényre vagy éppen a kétségbe ejtő nővérhiányra. Tavalyi felmérés szerint 26500 orvos és 47700 nővér kéne, hogy az OECD országok átlagának megfeleljen.
 3. A 7 napos NHS terve egy éve tartja sztrájkhangulatban a gyakornokokat, a megállapodás nehezen körvonalazódik. Könnyű kiszámolni: heti plusz két munkanaphoz legalább 40%-kal több szakdolgozó kell.
 4. Meglehetősen nagy a lemorzsolódás a képzés során, mert a képzés hosszadalmas, jelentős a korai kiégés és a konzultáns cél nem mindenkinek elérhető. Egyre nő külföldre települők aránya, az Ausztrál orvosok 11%-a Angliából származik.
 5. Az egészségügyi ellátás terhelése folyamatosan nő, mert a társadalom öregszik (65 éven felüliek aránya 61%-kal lesz magasabb 2032-ben) és hízik (a társadalom 66%-a túlsúlyos, ebből 25% elhízott).
 6. A politikai akarat hiányzik az egészségügyi ellátás vagy annak finanszírozásának lényeges átszervezésére.

Mit olvashatunk mindebből?

 1. Sajnos a külföldiekkel szembeni ellenséges megnyilvánulások szaporodni fognak.
 2. Nehézkesebb lesz a munkakezdés újonnan érkezőknek.

Ugyanakkor:

 1. A súlyos munkaerő hiány nem fog megoldódni még 10 év múlva sem. A mostani hiányszakmák később is azok lesznek.
 2. Vagy dönt a kormányzat az NHS bőségesebb finanszírozásáról vagy felerősödik a magánszféra bevonódása akár NHS szerződéses támogatásával akár egészségügyi biztosítókon keresztül.
 3. A Brexit tárgyalások során Anglia nem engedheti meg az európai orvosok “hazaküldését”, mert összeomlik az NHS.

Mit javasol a HMA-UK:

 • Ha már 5 éve élünk az országban, igényeljünk állandó letelepedési engedélyt (permanent residence) Részletek itt.
 • 6 év után igényelhetünk brit állampolgárságot.
 • Karrierünk során törekedjünk állandó, substantive pozíciót elérni.

Share this post