Previous
Next

About Us

The Hungarian Medical Association of the United Kingdom is a professional, non-profit, voluntary organisation to support doctors in Britain of Hungarian origin.

ABOUT US

     A Brit Magyar Orvosszövetséget – HMA-UK (Hungarian Medical Association of the United Kingdom) 2015 június 6.-án alakult meg, Végh Attila, Rákóczy György és Kerecsényi Péter, a szövetség elnöke és alelnökeinek vezetésével.

     A General Medical Council (GMC) regisztrációs nyilvántartás szerint az Angliában dolgozó magyar orvosok száma meghaladja az 1700 főt.

     Tapasztalatok szerint a kint élő magyar orvosok döntő többsége nem úgy indult neki az útnak, hogy évtizedeket akar kint tölteni Nagy-Britanniában. Nagyjából hasonló egyéni és családi sorsok, szakmai és családi problémák fedezhetők fel a kint élő kollégáknál. A HMA-UK feladata, hogy segítsen tagjainak az orientációban, a közös célok elérésében, a hazatelepülésben.  A második legnagyobb probléma, amelynek a megoldásában a HMA-UK szintén segíteni szeretne, hogy a kint dolgozó magyar orvosok nem ismerik egymást, pedig két magyar orvos egészen másképp tud kommunikálni, mint az angolok. Fontos a szellemi kapcsolatteremtés, a közös konzultációs lehetőség, a közös múlt és a közös szakmai kultúra. Ez a kapcsolati tőke óriási érték – és más forrásból nehezen pótolható.

     Fontos, hogy a HMA-UK kapcsolatot tartson az otthoni szervezetekkel, például a Magyar Orvosi Kamarával, illetve a kormányzati szervekkel, s hogy az otthoni hírek eljussanak a kint dolgozó magyar orvosokhoz, hogy minél pontosabban lássák, mi történik a magyar egészségügyben, és például haza tudjanak jönni szakmájuk éves kongresszusára.

     A kint dolgozó magyar kollégák hasonló sorssal és problémákkal szembesülnek.  Sok hazatelepülő, aztán újra visszatérő kolléga tapasztalata ébresztette rá az alapítókat a hatékony kommunikáció szükségességére. Felismerték, hogy míg külföldön munkát vállalni meglepően egyszerű, a visszajövetel és újrakezdés nehézkes. Állandó itthoni munkaerőhiányról lehet hallani, mégis nagyon kevés állásajánlat publikus a külföldön dolgozó magyar kollégáknak. Szemléletváltásra van szükség, mert nem érzik a magyar rendszerben a külföldi tapasztalatok befogadásának az igényét. 

     Mi, itt Angliában úgy véljük, jó lenne, ha nem elvándorlásról, hanem külföldi munkavállalásról lehetne beszélni. A magyar orvos akkor is magyar orvos marad, ha általában manchesteri lakásában kel fel reggelenként. Tudását, kapcsolatrendszerét, készségeit a magyar egészségügy is kihasználhatná – ha például egyszerű és átlátható lenne a hazatelepülés szakmai útja. A szervezet éppen ezért a hazával való szakmai kapcsolattartást, a hazatalálást kívánja elősegíteni.

Szövegezési forrás: Orvosok lapja, szeptemberi szám: https://weborvos.hu/egeszsegpolitika/orvosszovetseg-csak-ki-kell-nyitni-a-kaput-226044
 

HMA-UK recommendations for easing reverse migration/returning home:

        CPD transfer – accepting points earned in UK

        A-levels (Érettségi) acceptance for university entry in Hungary

        Information on jobs available in Hungary

        Part-time working opportunities

        Preparations and support for return

        Network groups for returning doctors

        Active communication with Medical Chamber and Ministry of Health

our Leadership

Dr. Attila Végh

President

CEO of University Hospital of South Manchester

Dr. György Rákóczy

Deputy President

Pediatric surgeon, Manchester

Dr. Péter Kerecsényi

Deputy President

Gynaecologist, Manchester

Mrs. Ildikó Giselle Török

Manager

MBA Economist & LL.M in International Business Law

Any questions?

Get in touch with our friendly team.

Become a member for free.

It only takes five minutes.

Email [email protected] for general queries, [email protected] for quick questions or [email protected] for technical support.